Hoe stel je je grens op een vriendelijke en duidelijke manier?

De 120 klachtenfunctionarissen die onze training Stevig in je schoenen bijwoonden, hebben het bijna allemaal meegemaakt: Klagers die gaan schelden, intimideren en zelfs klappen uitdelen!

Voor zo’n grote groep is het inzetten van regietheater (bemoeitoneel) een laagdrempelige en aansprekende werkvorm. Wij spelen eerst een herkenbare situatie waarbij de klachtenfunctionaris (een van ons) het niet goed aanpakt. De boel escaleert.
In de tweede ronde geven de echte klachtenfunctionarissen uit de zaal ons advies: ‘zeg eens dit, of kijk niet weg en borst vooruit’. Deze interactie werkt heel goed. Uiteindelijk werd de intimiderende patiënt duidelijk begrensd. Tot grote hilariteit in de zaal.

We wisselen dit regietheater af met theorie en oefeningen en op deze manier krijgen deelnemers in korte tijd veel tips mee naar huis. Een serieus onderwerp dat door onze kenmerkende ‘luchtige’ aanpak op veel enthousiasme mocht rekenen. Een ontzettend dankbare en leuke opdracht met dank aan het VKiG.

Reactie VKIG: 

Regietheater met Hermans en de Paepe… een absolute aanrader!! 

Op 12 april vierde de VKiG (Vereniging van Klachtenfunctionarissen in de Gezondheidszorg) haar 6e lustrum met in de middag regietheater door Daniëlle Hermans en Karina de Paepe. Enthousiast deden ongeveer 120 leden actief mee met het regietheater met als thema ‘Stevig in je schoenen staan!’ 

Naast andere beroepsgroepen, heeft ook de klachtenfunctionaris in de praktijk te maken met grensoverschrijdende situaties. Op hilarische wijze en ‘over the top’ speelden Daniëlle en Karina gesprekken na tussen een klachtenfunctionaris (wat moet je juist niet doen of zeggen als klachtenfunctionaris) en een ‘klager’. De zaal kon door het roepen van ‘stop’ de acteur/klachtenfunctionaris aanwijzingen geven. Door enorm leuk en goed acteerwerk van beide dames leidden de aanwijzingen tot hele grappige scènes, met uiteindelijk een goed lopend, prettig gesprek tussen klachtenfunctionaris en klager.

Dank Daniëlle en Karina, met het humoristische en interactieve regietheater en de tips hoe je letterlijk stevig in je schoenen kan staan, hebben jullie ons een fantastische en leerzame middag bezorgd!

Bestuur VKiG